Als je niets te verbergen hebt waarom zou je dan iemand wantrouwen?
Recente Tweets
Laatste reacties
  Artikelen
  Foto's
  Lijst met albums
  Minder overvallen door camera's met gezichtsherkenning
  Minder overvallen door camera's met gezichtsherkenning
  null
   
  Het aantal overvallen is fors gedaald. Behalve bij de supermarkten en de horeca. Opstelten denkt er nu aan om ook daar meer camera's met gezichtsherkenning in te zetten.

  Het aantal overvallen lag de eerste vier maanden van dit jaar 24 procent lager dan in dezelfde periode in 2009, liet demissionair Minister Opstelten weten. Volgens de Raad van Korpschefs is dat het gevolg van een intensief project tegen overvallen, dat twee jaar geleden bij alle korpsen is gestart.

  Groot succes
  Sinds die tijd wordt er meer gesurveilleerd in winkelgebieden, worden er helikopters ingezet en zijn speciale rechercheteams geformeerd. Maar ook een proef met camera’s met gezichtsherkenning bij een juwelier en een tankstation in Rotterdam is een groot succes gebleken.

  Opstelten overweegt nu om het project verder uit te breiden. Hij wil kijken of de camera's met biometrische gezichtsherkenning ook ingezet kunnen worden in de horeca en de supermarkten. Daar is namelijk wel sprake van een stijging van het aantal overvallen.

  Gezicht gescand
  De pilot in Rotterdam, genaamd Fotoswitch, wordt uitgevoerd door het Hilversumse bedrijf Teleconnect in samenwerking met de politie en het OM. Marcel van Kersbergen, directeur van het bedrijf: "Van elke bezoeker die de winkel wil betreden wordt vooraf het gezicht gescand. Zodra de software een gezicht herkent uit de database krijgt de juwelier een negatief signaal om de deur te openen en blijft de potentiële overvaller letterlijk voor een gesloten deur staan."

  Als er toch een overval wordt gepleegd, is er altijd een foto van de dader beschikbaar die gebruikt kan worden voor opsporing en die direct kan worden toegevoegd aan de database. Als de dader het dan nog eens probeert, wordt hij herkend. De kans op nieuwe overvallen wordt daarmee verkleind en de pakkans vergroot.

  Niet fopneus-proof
  "En het is echt niet alleen geschikt voor juweliers met een 'gesloten deur'-principe. Het kan ook zeker ingezet worden bij supermarkten en de horeca." Maar het systeem is niet feilloos. Zo droegen de overvallers tijdens het tragische incident in Den Haag een fopneus en een fopbril. Van Kersbergen: "De camera is echter niet in staat om complete carnavalsmaskers virtueel af te doen en te zeggen wie daar onder zit. Het is een hulpmiddel geen tovermiddel."
   
  Bron: http://www.bnr.nl/programma/bnrzakendoenmet/188582-1205/minder-overvallen-door-camera-s-met-gezichtsherkenning

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl