Als je niets te verbergen hebt waarom zou je dan iemand wantrouwen?
Recente Tweets
Laatste reacties
  Artikelen
  Foto's
  Lijst met albums
  Rechtszaak tegen vingerafdrukdatabase van start
  Rechtszaak tegen vingerafdrukdatabase van start
  Vingerafdruk  
  Gepubliceerd: Maandag 29 november 2010
  Auteur: Brenno de Winter
   
  Er is geen reden om aan te nemen dat het centraal opslaan van vingerafdrukken onveilig is. Dat zegt het Rijk in de rechtszaak die aangespannen is door Privacy First.
  Landsadvocaat Cécile Bitter verweerde zich met dit argument tegen de poging van Privacy First en 21 burgers om via de rechter de centrale opslag van vingerafdrukken te verbieden. Vanochtend stonden beide partijen tijdens een rommelige zitting tegenover elkaar.
   
  Geen inhoud
  De staat voelt niets voor een verbod en vroeg de rechter de eisers niet ontvankelijk te verklaren, zodat de zaak niet inhoudelijk hoeft te worden behandeld. Volgens Bitter kunnen burgers ook naar de bestuursrechter als zij het niet eens zijn met de verplichte afgifte van een vingerafdruk. Inmiddels lopen er al een aantal procedures. Daarnaast zou de stichting volgens de landsavocate niet het recht hebben om deze rechtszaak aan te spannen. De rechter heeft hierover ook de nodige vragen.
  Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm vertelde dat zijn cliënt dat toch echt anders ziet. Allereerst heeft Privacy First het doel voor de privacy op te komen en daarnaast staan zij mensen met raad en daad terzijde als zij moeite hebben met het principe van een vingerafdruk in het paspoort. Daarvoor zijn er zelfs mensen die gratis advies geven en dus kost dat geld. Albertdingk Tijm is juist verbaasd dat Binnenlandse Zaken zelf niet juridische helderheid wil.
   
  Beveiliging pico bello
  Een van de dingen die Alberdingk Thijm opvoert is de bezorgdheid rond beveiliging. “Heel veel dingen weten we nog niet”, vertelt hij. Zo is nog niet duidelijk hoe de database eruit ziet, hoe dat in detail beschermd gaat worden en vooral hoe de zoekfunctie vorm krijgt. De risico’s van misbruik zijn volgens hem groot. Daar is de landsadvocaat het totaal niet mee eens. Voor haar is juist belangrijk dat alle gegevens worden versleuteld, de vingerafdruk los wordt bewaard en het minstens zo belangrijk is dat de vingerafdrukken dubbel worden versleuteld. De beveiliging is volgens haar dus prima geregeld en de eisers kunnen niet één incident noemen waar het al is misgegaan. Men zal echt gaan voldoen "aan de hoogste" standaarden, zo zegt ze.
   
  Niet noodzakelijk
  Ook heeft Bitter weinig begrip voor het argument dat Nederland verder gaat dan veel andere landen. De Europese regels verplichten niet meer dan twee vingerafdrukken die op een chip in het paspoort komen, maar Nederland vraagt er vier. “In Frankrijk worden er acht opgeslagen. Dat zijn er dus zes meer dan de twee verplichtte”, sneerde ze tegen Alberdingk Thijm.
  Volgens Bitter is de opslag van de vingerafdruk hard nodig. De staat voert aan dat die gegevens onmisbaar zijn op het moment dat een burger zijn paspoort verliest en een nieuw paspoort wil krijgen. De controle tegen bestaande gegevens worden nu ook al uitgevoerd, stelt Bitter.
   
  Niet onder de indruk
  Toch is Alberdingk Thijm niet onder de indruk. Hij wees er herhaaldelijk op dat het doel alleen verificatie van een identiteit kan zijn en niets anders. Die identificatie bestaat uit een controle van de chip en dat is de Europese regelgeving, meer niet. Het zou tegen hoger recht zijn om dan toch door te gaan met het gebruik voor andere doelen. Daarbij wijst Alberdingk Thijm dat oorspronkelijke doel, “look-a-like”-fraude tegen te gaan, slechts een klein probleem is dat vorig jaar maar 67 keer voor kwam. Ter illustratie haalt hij twee legitimatiebewijzen uit zijn zak. “Dit ben ik en dat is het legitimatiebewijs van mijn broer", zei hij tegen de rechters. Voor de eisers is het duidelijk: de staat zal verder gaan met de database dan de bedoeling is en uiteindelijk ook opsporing gaan doen. “Daarvoor is de database niet bedoeld en dat gebeurt niet”, stelt Bitter in reactie. Of de wet door de rechtbank ongeldig wordt verklaard, is onzeker. Eerst moeten de 21 burgers en de stichting ontvankelijk zijn. Dan pas spreekt de rechter zich over de inhoud uit. De rechtbank doet op 28 januari 2011 uitspraak.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl