Als je niets te verbergen hebt waarom zou je dan iemand wantrouwen?
Recente Tweets
Laatste reacties
  Artikelen
  Foto's
  Lijst met albums
  Vingerafdrukken zijn ons eigendom
  Vingerafdrukken zijn ons eigendom
   
  Paspoort Centrale opslag vingerafdrukken kan struikelblok worden
  Door: Remco Tomesen
  Gepubliceerd: vrijdag 13 november 2009 00:22
  Update: vrijdag 13 november 2009 07:10
   
  De staat schendt de privacy door centrale opslag van vingerafdrukken, zeggen juristen. Een proces van drie burgerrechtenclubs maakt dan ook een goede kans.
   
  Hij is in de maak, het centrale opslagpunt voor vingerafdrukken. ‘Ergens in de tweede helft van 2010 moet hij af zijn’, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dan is Nederland de unieke eigenaar van één centrale database waarin alle vingerafdrukken van Nederlanders met paspoort of identiteitskaart zijn opgeslagen.
  Burgerrechtenorganisaties Privacy First, Platform Bescherming Burgerrechten en Vrijbit vinden dat een grove privacyschending. Ze vrezen misbruik, een mogelijke aanval van kwaadwillenden op de database. Zij beginnen daarom een proces tegen de staat, werd vorige week bekend. Juristen zeggen nu dat ze met dat proces goede kans van slagen hebben.
  ‘Wat de overheid gaat doen met de opslag van vingerafdrukken, dat gaat een stap te ver’, zegt Bart Schermer, privacyjurist, verbonden aan de Universiteit van Leiden. ‘Het gaat om lichaamskenmerken die burgers weggeven aan de overheid’. Een burger die een nieuw paspoort aanvraagt en zegt dat hij zijn vingerafdruk niet wil afstaan, zou volgens hem ‘best wel eens in zijn recht’ kunnen staan.
   
  ‘De vraag is of de centrale opslag wel nodig is. Daar kun je grote vraagtekens bij zetten’, zegt jurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht.nl. Andere landen kiezen volgens hem niet voor centrale opslag. Zij vinden bijvoorbeeld een chip op een paspoort met de kenmerken van de vingerafdruk voldoende. Daarmee kun je immers ook controleren of een vingerafdruk echt is. De paspoortwet waarin de centrale opslag geregeld is, is deze zomer door Tweede en Eerste kamer geloodst. Vanaf september moeten Nederlanders hun vingerafdruk afstaan als ze een nieuw paspoort of id-kaart aanvragen. Die vingerafdruk is Nederland door Europa ‘opgelegd’. Maar geheel op eigen initiatief besloot de Nederlandse regering om die afdrukken op te slaan in een centrale database. ‘Deze komt op één plek in Nederland te staan’, reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken. De reden voor centrale opslag zou vooral ‘organisatorisch’ zijn.
   
  Vingerafdrukken zijn ons eigendom

  ‘Als je één centraal opslagpunt maakt, creëer je een veiligheidsrisico. Denk aan hackers die een aanval plegen’, zegt Schermer. ‘Een crimineel die vingerafdrukken heeft, kan ze bijvoorbeeld gebruiken om 100.000 valse paspoorten mee te maken. Of hij kan vingerafdrukken op een plaats delict verspreiden, om de aandacht van de echte dader af te leiden.’
  Dat laatste is trouwens alleen relevant als opsporingsdiensten de database mogen gebruiken om criminelen op te sporen. Nu mag dat nog niet, maar volgens Schermer is de kans groot dat het straks wel mag. Bijvoorbeeld als de roep om veiligheid toeneemt na een terreuraanslag. 
  De burgerrechtenorganisaties zullen eerst waarschijnlijk een gang langs Nederlandse rechters maken. Als ze daar bot vangen, komen ze uit bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
  Eerder zei in deze krant hoogleraar privacyrecht Egbert Dommering dat de database in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vingerafdrukken zijn persoonlijk eigendom, omdat het biometrische persoonskenmerken zijn. Nederland mag dat Europees verdrag negeren, als er sprake is van dringend maatschappelijk belang.
  Maar juist die noodzaak is twijfelachtig. Engelfriet: ‘Waarom hebben andere landen níet zo’n centrale opslag nodig om paspoortfraude te voorkomen?’
   
  Trefwoorden: vingerafdruk, databank
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl