Als je niets te verbergen hebt waarom zou je dan iemand wantrouwen?
Recente Tweets
Laatste reacties
  Artikelen
  Foto's
  Lijst met albums
  CBP: overheid behandelt burgers als potentiële criminelen
  CBP: overheid behandelt burgers als potentiële criminelen
   
  Door Joost Schellevis, zaterdag 13 november 2010 14:11
  De overheid behandelt alle Nederlanders als potentiële criminelen door hun vingerafdrukken in een centrale database op te willen slaan. Dat zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens.
   
  VingerafdrukKohnstamm deed zijn uitspraken in het VARA-programma De Ombudsman. De voorman van het CBP verzet zich tegen het plan van de overheid om een centrale database met vingerafdrukken op te zetten. Een dergelijke database zou gevaren kunnen opleveren, ook voor mensen die 'niets te verbergen hebben', stelt Kohnstamm.
   
  De database zou immers gehackt kunnen worden, waarna een burger zou moeten gaan bewijzen dat hij het niet was die een misdaad heeft begaan. Bovendien behandelt de overheid burgers hiermee als 'potentiële criminelen', stelt Kohnstamm: zonder dat zij zich aan iets schuldig hebben gemaakt, worden hun vingerafdrukken opgeslagen, waarbij die mogelijk ook voor opsporing kunnen worden gebruikt. Op dit moment worden vingerafdrukken nog door gemeenten opgeslagen.
   
  Volgens Kohnstamm heeft de druk om privacy opzij te zetten ten behoeve van veiligheid een aantal 'ontsporingen' veroorzaakt, waarvan de vingerafdrukdatabase een voorbeeld is. Hij krijgt bijval van WRR-onderzoeker Max Snijder, die stelt dat er onvoldoende controle is op de afgifte van vingerafdrukken: het zou zeer eenvoudig zijn om een valse vingerafdruk af te geven. Ook zou de kwaliteit van sommige afdrukken zo slecht zijn, dat het systeem onbetrouwbaar wordt. Eind vorige maand ageerde een andere WRR-onderzoeker al tegen het biometrische paspoort.
  VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zegt in het programma Justitie-minister Ivo Opstelten om privacywaarborgen voor de centrale vingerafdrukdatabase te zullen vragen. Komen die er niet, dan zal het Kamerlid een pleidooi houden om van de database en de 'daar aan gekoppelde opsporingsfunctie' af te zien. Eerder had de PvdA al kritiek op de centrale opslag van vingerafdrukken, hoewel deze partij samen met VVD eerder juist groot voorstander van de database was.
   
  Bron: http://tweakers.net/nieuws/70765/cbp-overheid-behandelt-burgers-als-potentiele-criminelen.html

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl